Váš prohlížeč je zastaralý, některé prvky těchto stránek se nemusí zobrazovat korektně. Prosím aktualizujte ho nebo nainstalujte jiný.

Kopie Warfarin a jeho interakce s potravou

Warfarin a jeho interakce s potravou



 

I když jsou v dnešní době k dispozici terapeutické alternativy ze skupiny nových perorálních antikoagulancií (gatrany, xabany), stále je warfarin široce využívaným léčivem. Warfarin působí jako antagonista vitaminu K a jeho účinek spočívá v tom, že brání syntéze koagulačních faktorů, která je závislá na vitamínu K.



 

Potrava jako taková nemění rychlost ani rozsah absorpce. Některé složky potravy však mohou vstupovat s warfarinem do interakcí - stejně jako léčiva.

Pacient, užívající warfarin, by měl mít stabilní příjem vitaminu K potravou - není nutné eliminovat z jídelníčku potraviny s vyšším obsahem vitaminu K, ale je třeba zachovávat stálé stravovací návyky.



 

Co se týče potravy, největším interakčním potenciálem se vyznačuje grapefruit či grapefruitová šťáva (riziko zvýšení účinku warfarinu) a třezalka (riziko snížení účinku warfarinu). Do metabolizmu warfarinu však zasahuje také např. granátové jablko či džus z granátového jablka (riziko zvýšení účinku warfarinu). Účinek warfarinu může potencovat i chinin, obsažený v toniku nebo také brusinkový džus a jiné produkty s obsahem brusinek.



 

Přípravky přírodní medicíny mohou buď zvyšovat účinek warfarinu, např. ginkgo, česnek, andělika čínská, papája nebo šalvěj, nebo mohou účinek warfarinu snižovat, např. ženšen.

Příjem vitaminu K obsažený v potravinách má být během léčby warfarinem maximálně vyrovnaný. Nejbohatším zdrojem vitaminu K je zelená a listová zelenina, jako jsou: amarantové listy, avokádo, brokolice, růžičková kapusta, zelí, řepkový olej, pažitka, koriandr, slupky okurek, čekanka, kapusta, kiwi, hlávkový salát, mátové listy, nať hořčice, olivový olej, petržel, hrášek, pistácie, červené mořské řasy, špenát, jarní cibulka, sójové boby, sójový olej, lístky vodnice (tuřín) nebo řeřicha.

Určitý potenciál snížit účinek warfarinu může mít díky své strukturní podobnosti s vitaminem K také koenzym Q10. Jejich užívání souběžně s warfarinem proto může znamenat vyšší riziko krvácení.

Případné užívání volně prodejných doplňků stravy by měl pacient konzultovat s lékařem nebo s farmaceutem.